Асад разгроми Хомс, обстрелва Растан и критикува Запада

Асад разгроми Хомс, обстрелва Растан и критикува Запада
Разрушенията в град Дараа само подсказват какви са щетите в Хомс след щурма на правителствените сили. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийските правителствени сили разгромиха бойците на опозицията край Хомс и обстрелват със снаряди град Растан, а Червеният кръст все още няма разрешение да евакуира ранените от региона.

Вече трети ден сирийските власти блокират конвоя на хуманитарната организация по пътя за разрушения квартал Баба Амр в град Хомс с мотива, че районът се прочиства от бомби, предават Би Би Си и „Фокус“.

Групата за наблюдение на човешките права, базирана в Лондон, съобщи, цитирана от АФП, за 44-ма загинали в различни части на страната в събота.

Министерството на външните работи на Сирия обяви, че смята за отговорни за кръвопролитията в страната онези страни, които през изминалата седмица отправиха призиви за въоръжаване на опозиционния Сирийски национален съвет, предаде „Синхуа“.

След зааседание на Европейския съвет в петък ЕС обяви СНС за легитимен представител на сирийския народ, което направи и група от над 50 държави на конференцията „Приятели на Сирия“ седмица по-рано.

Външното министерство на страната е отправило послание към председателя на Съвета за сигурност на ООН и генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, осъждащо призива за въоръжаване на сирийската опозиция от страна на Саудитска Арабия, Катар и някои западни страни, предаде Сирийската информационна агенция.

Въпреки отправените апели за подкрепа чрез въоръжаване от страна на бунтовниците, световните лидери не са изказали категорична позиция по въпроса.

Режимът на Башар Асад осъди някои съседски държави за предоставяне на условия за придобиване на оръжия на „терористични и въоръжени групировки“ в Сирия и предупреди, че подобни действия могат да доведат до „катастрофални последствия“ за целия Близък изток.

#Сирия #Башар Асад #Приятели на Сирия #Сирийски национален съвет #СНС #Хомс #Червеният кръст #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници