България без мониторинг от ЕС заради бежанците

България без мониторинг от ЕС заради бежанците
Сесилия Малмстрьом, cнимка - Даниел Димитров
A A+ A++ A

Няма нужда България да бъде поставяна под мониторинг заради бежанците, каза пред БНР (Вnr.bg) комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом.

В началото на тази година тя имаше намерение да активира спрямо страната ни специален механизъм за ранно предупреждение заради бавните процедури по обработка на документите на търсещите убежище и лошите битови условия.

Днес обаче Малмстрьом беше категорична, че

ситуацията у нас е овладяна

и не се налага въвеждане на подобен механизъм.

"Видяхме в България много, много сериозни усилия за справяне със ситуацията. Постигнат беше голям напредък въпреки продължаващия натиск от новопристигащи хора, казва Малмстрьом.

Така че в този момент нито за нас, нито за българските власти има необходимост от прилагане на този инструмент. Разбира се, ние ще продължим да работим с българските власти и да им помагаме с всичко възможно.

Не е изключено да има и нови вълни от търсещи убежище

но смятам, че ситуацията в България е под контрол, заяви комисарят по вътрешните работи", каза Сесилия Малмстрьом пред националното радио.

Днес в Брюксел беше представен годишният доклад на Европейската служба за подкрепа на бежанците, според който през миналата година България е била от най-засегнатите страни - с ръст на търсещите убежище“.

#бежанци #Сесилия Малмстрьом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници