24-часова стачка срещу орязването на заплатите и пенсиите в Гърция

24-часова стачка срещу орязването на заплатите и пенсиите в Гърция
Атина
A A+ A++ A

Най-големият профсъюз от държавния сектор в Гърция (АДЕДИ) започна 24-часова стачка в знак на протест срещу новите уволнения, намаляването на заплатите и пенсиите, а също и срещу приватизацията на част от държавната енергийна корпорация (ДЕИ) и крайбрежието.

През днешния ден няма да работят държавните организации и служби, лекарите в болниците обещават да обслужват само спешни случаи. Към стачката ще се присъединят и служители в затворите, но ще продължат да осигуряват охраната на местата за лишаване от свобода.

Профсъюзите на държавните служители са обявили и голям митинг на централния атински площад „Клатмонас“, след което вероятно ще оформят шествие до гръцкия парламент на площад Синтагма.

В съобщението на АДЕДИ се отбелязва, че „в период, в който правителството засилва атаката си срещу правата на трудещите се, отговорът трябва да бъде всеобщ: никой не трябва да участва в процедурата за оценяване на професионалните качества на персонала, водеща до уволнението на хиляди наши колеги“.

Синдикатът иска „преобразуване на временните трудови договори в постоянни, създаването на нови работни места с цел пълна заетост“. АДЕДИ се обяви против „приватизацията на държавната енергийна корпорация, водните дружества на Атина и Солун, пристанища, плажове и въобще държавна собственост“.

Правителството се опитва да обяви чрез съда стачката за незаконна. Днес ще има митинг и край сградата на съда, който ще разглежда иска на властите срещу стачката.

Протестната акция е свързана и с обсъждането на законопроекта за „малката ДЕИ“, предвиждаща отделянето от Държавната енергийна корпорация на около 30% от генериращите мощности и приватизацията им, което е едно от изискванията към правителството от страна на международните кредитори, за да може Гърция да получи нови кредитни траншове. Гласуването на законопроекта в гръцкия парламент е насрочено за вечерта.

#Гърция #стачка #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници