Ислямисти в Ивицата Газа обстрелваха с ракети атомен реактор

Ислямисти в Ивицата Газа обстрелваха с ракети атомен реактор
Изстерелването на ракети по Ивицата Газа продължава. Снимка: news.yahoo.com
A A+ A++ A

Ислямистка групировка в ивицата Газа е изстреляла три ракети към южния израелски град Димона, където е разположен ядрен реактор, без да причинят наранявания или щети, предаде Ройтерс, като се позовава на израелската армия.

Една от ракетите е прехваната от израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", а другите две попаднали на открити пространства, каза говорител на армията.

Членове на "Бригадите Изедин ал Касам" (военното крило на Хамас) съобщиха, че са изстреляли ракети М-75 с далечен обсег. Други зони в пустинята Негев в южната част на Израел също са били взети на прицел, посочи израелската армия.

В четвъртък палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че извършва геноцид в Ивицата Газа, където най-малко 43 палестинци бяха убити за два дни при израелски въздушни удари, предаде АФП.

„Това е геноцид - убийството на цели семейства е геноцид, извършван от Израел срещу палестинския народ”, заяви той на кризисна среща с палестинското ръководство в Рамала. Палестина е готова да живее рамо до рамо с Израел в мир и сигурност, но военната операция няма да допринесе за това, допълни Абас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за свикването на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изострянето на палестино-израелския конфликт. „Срещнах се с председателя на Съвета за сигурност на ООН и поисках свикването на извънредна среща възможно най-скоро. Обезпокоен съм от новата вълна на насилие, обхванала Ивицата Газа, Южен Израел и Западния бряг на река Йордан. Това е едно от най-сериозните изпитания пред региона за последните години. Газа се намира на острието на бръснача. Влошаването на ситуацията може бързо да излезе от контрол”, заяви Бан Ки-мун.

Франция и Германия осъдиха ракетните нападения от Ивицата Газа срещу Израел. „Германският канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е осъдила безусловно ракетните нападения срещу Израел. Тя е подчертала, че няма оправдание за подобен вид атаки”, заяви говорител на германското правителство.

В изявление на президентската администрация на Франция се посочва, че Франсоа Оланд е „изразил солидарност с Израел пред лицето на ракетните нападения от страна на Ивицата Газа”и в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху е подчертал, че „Франция строго осъжда агресията”.

„Франсоа Оланд също така е заявил, че Израел има правото да предприеме всички мерки в защита на своето население, но е напомнил на израелския премиер, че е необходимо да бъде предотвратена ескалацията на насилие”, се посочва в изявлението.

Междувременно най-малко седем души са загинали, а 15 са ранени при въздушен удар от страна на израелските ВВС в южната част на Ивицата Газа. Всички пострадали са жени и деца. По данни на представителя на медицинските власти на Ивицата Газа Ашраф ал-Кирдру, въздушният удар е нанесен срещу малко кафене в град Хан Юнис.

Управата на болница в Ивицата Газа се е обърнала към властите в Египет с молба за отварянето на граничния пропускателен пункт „Рафах”, с цел оказване на помощ на ранени и доставка на медикаменти. Египетските власти обявиха, че възнамеряват да отворят „Рафах” в четвъртък.

По последни данни, броят на жертвите на военната операция на Израел в Ивицата Газа вече превишава 50 души, а ранените са над 300.

От друга страна, стана известно, че през изтеклата нощ израелски удари са били насочени срещу повече от 300 обекта на ХАМАС в отговор на палестинския ракетен обстрел срещу Израел.

Говорителят на армията Петер Лернер уточни, че от началото на операцията "Защитен вал" са били нанесени удари общо срещу 750 обекта на ХАМАС.

#Ивицата Газа #Израел #Хамас #Бенямин Нетаняху #ООН #Палестина #Германия #Франция #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници