Над милион стачкуващи на Острова заради ниски заплати

Над милион стачкуващи на Острова заради ниски заплати
Над милион англичани се вдигнаха на протест. Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Над един милион британци изразяват недоволството си от орязването на заплатите им от правителството в рамките на програмата за строго ограничение на разходите, съобщиха профсъюзите.

Стачката е най-голямата, откакто коалиционното правителство на премиера Дейвид Камерън дойде на власт през 2010 г. В нея участват служители в различни сектори – от учители и държавни чиновници до улични метачи и работещите в службите за поддръжка на парковете.

Планирани са серия от протести във Великобритания, включително един в центъра на Лондон, който ще завърши с митинг на площад „Трафалгар“. В рамките на усилията си за балансиране на публичните финанси дясноцентристкото правителство на Камерън замрази заплатите в държавния сектор през 2010 г. за две години и оттогава ограничи увеличаването на заплатите до един процент на година.

Профсъюзите твърдят, че по този начин заплатите не могат да наваксат нарастването на разходите за живот. „Поради това днешните стачници заслужават обществена подкрепа“, заяви генералният секретар на Конгреса на профсъюзите Франсис О`Грейди. „Те казват, че обикновените трудещи се не трябва да бъдат изключвани от възстановяването и че всички ние трябва да получим справедлив дял, тъй като икономиката отново нараства“, допълни той.

Британската икономика излезе от рецесия през 2009 г. след резкия спад, породен от глобалната финансова криза. Оттогава тя непрекъснато набира сили. Въпреки стачките правителството заяви, че очаква „мнозинството усърдно работещи държавни служители да се явят на работните си места в страната“.

То е категорично, че стачките не са оправдани, и допълни, че „ограниченията в заплащането“ са били необходими в рамките на мерките за строги икономии, наложени след рецесията, последвала финансовата криза от 2008 г. 

#Лондон #Великобритания #Дейвид Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници