Европарламентът призова Русия да подкрепи украинския мирен план

Европарламентът  призова Русия да подкрепи украинския мирен план
Членовете на Европейския парламент призоваха страните от ЕС да забранят продажбата на оръжия на Русия и да помогнат на Украйна да подсигури доставките си на природен газ. Снимка: www.modernpolitics.org
A A+ A++ A

Европейският парламент призова Русия да подкрепи мирния план, предложен от Украйна, да спазва прекратяването на огъня и да изтегли своите наемници през контролирани коридори в резолюция, приета в четвъртък.

Членовете на Европейския парламент призоваха страните от ЕС да забранят продажбата на оръжия на Русия и да помогнат на Украйна да подсигури доставките си на природен газ. Те изразиха и своята готовност да ратифицират Споразумението за асоцииране и свободна търговия с Украйна.

Депутатите подкрепиха предложения от украинския президент Петро Порошенко план от 15 точки за мирно уреждане на ситуацията в Източна Украйна, в който се предлага създаването на контролирани коридори за оттеглянето на руските наемници и амнистия за тези, които се предадат и не са извършили тежки престъпления, съобщиха от ЕП.

Парламентът осъжда нарушаването на юнското примирие от страна на проруските бунтовници. Той призова Русия да подкрепи мирния план, незабавно да намали и да изтегли своите войски от границата си с Украйна и да използва властта си над бунтовниците и наемниците, за да ги принуди да спазват прекратяването на огъня, да оставят оръжията и да се оттеглят обратно в Русия по специалния коридор, както е предложено в мирния план.

Депутатите настояват за освобождаването на всички заложници, и по-специално на пилота от украинските въздушни сили Надя Савченко, която все още е задържана против волята й в Русия.

#Европейският парламент #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници