Холандия скърби заради самолетната трагедия

Холандия скърби заради самолетната трагедия
Цяла Холандия скърби за загиналите жертви в малайзийския полет. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Цяла Холандия скърби за 193-мата свои сънародници, които загинаха в самолетната катастрофа в Източна Украйна. Може да се каже, че почти всеки холандец е по някакъв начин свързан с някой от загиналите или поне с човек, който познава такъв.

Причината за това може би се крие във факта, че жертвите идват от всички обществени сфери: сред тях има козметичен хирург, общински служител, студенти, учители, няколко футболисти, сервитьорка, диджей, популярният изследовател на СПИН Юп Ланге, социалдемократ от парламента, касиерка на хокеен клуб със своите три дъщери - един напречен разрез на обществото.

Дълбок траур цари в страната. Кралското семейство отмени фотосесията от почивката си, знамената са спуснати наполовина, на всеки концерт има минута мълчание, а на летището Шипхол може да се види едно море от цветя. Споделеното чувство на мъка показва „колко тясно сме свързани един с друг в нашата малка страна“, каза премиерът Марк Рюте.

Майка, потънала в скръб, обвинява за трагедията руския президент Владимир Путин. „Господин Путин трябва да се погрижи за сина ми и да го върне у дома. Нямам какво да правя, освен да чакам тялото му“, това са думите на една обикновена майка към руския държавен глава.

Силена Фредерикс и нейното семейство положиха цветя пред летище „Схипхол“ в Амстердам. Там жената за последен път видяла сина си Брайс и неговата приятелка Дейзи. Те отивали в Бали на почивка. „Във Facebook видях снимки на тела от самолета. Трябваше да ги разгледам, синът ми можеше да е сред тях“, споделя Силена.

Тя не видяла сина си. По думите й, властите в Холандия нямат почти никаква информация за трагедията. Тя обаче знае, че мародери крадат всичко, което могат, от телата и останките от самолета. „Искам тялото на сина си. Нека вземат всичко, парите му, телефона му, но нека върнат тялото му“, ридае опечалената жена.

Майката на Дейзи починала преди около два месеца. За младата двойка това пътуване трябвало да бъде опит да загърбят миналото.

„Платих за билетите им, за да могат отново да се почувстват щастливи“, споделя тя. Сега единствено нещо, което Силена иска, е да погребе тялото на сина си. „Искам да положа телата на сина ми и неговата приятелка едно до друго. Те се обичаха искрено и загинаха заедно. Трябва да останат заедно завинаги“, категорична е тя.

Цветята пред летището пък напомнят на всеки, който минава оттам, за ужасната трагедия, която сполетя десетки семейства.

#Холандия #Владимир Путин #Малайзийски авиолинии #Украйна #Амстердам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници