Световната банка отпуска 200 млн. долара за борба с еболата

Световната банка отпуска 200 млн. долара за борба с еболата
Еболата убива жертвите си за дни. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Световната банка (СБ) отпуска 200 милиона долара за борба с вируса на ебола. Извънредната помощ трябва да помогне на Гвинея, Сиера Леоне и Либерия да подобрят националните си системи на здравеопазване и да се справят с икономическото влияние на кризата, предизвикана от епидемията.

Част от помощта ще бъде разпределена и за Световната здравна организация(СЗО). Припомняме, че преди дни СЗО отпусна 100 милиона долара за мерки против смъртоносния вирус.

Броят на загиналите достигна 887 души.

В същото време, лекарите в една от болниците в Ню Йорк изследват пациент, който се е върнал от Западна Африка по подозрение, че е заразен с ебола. Мъжът е в изолатор и му се правят изследвания. Главният лекар на болницата обаче заяви, че е малко вероятно човекът да е болен от Ебола, а сигурно става въпрос за стомашно-чревна инфекция.

Междувременно стана ясно, че състоянието на американския лекар, заразен с Ебола, се подобрява, след като му било дадено експериментално лекарство, което досега не е употребявано върху хора. 

В Нигерия беше регистриран втори случай на заразен с вируса.

Ебола може да убие жертвите си за дни, причинявайки висока температура, повръщане, диария и, в някои случаи, отказ на органи и непрестанно кървене. Важно е да се знае, че еболата не се разпространява по въздушно-капков път. Заболяват хора, влезли в контакт с телесни течности на заразени. Такива течности са кръв, пот, повръщане, фекалии, урина, слюнка или сперма. Това прави малко вероятно предаването на заразата чрез обикновени контакти в публична среда.

Сегашната епидемия в Западна Африка вече е най-голямата в историята.

#ебола #Ню Йорк #СЗО #Нигерия #Либерия #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници