Стефан Софиянски: Служебният кабинет да отвори КТБ и да ни подготви за еврото

Стефан Софиянски: Служебният кабинет да отвори КТБ и да ни подготви за еврото
Стефан Софиянски получава мандат за служебно правителство от президента Петър Стоянов
A A+ A++ A

Служебният кабинет,  който утре ще бъде назначен с указ на държавния глава, трябва да отвори Корпоративна търговска банка и да подготви страната за влизане в еврозоната. Това мнение изрази в интервю за Novinite.bg Стефан Софиянски, вторият служебен премиер в най-новата ни история, влязъл в тази роля в буреносната 1997 година (12 февруари-21 май).

Г-н Софиянски, следите ли днешните новини, какво е мнението ви за кабинета?

Разбира се, добре съм информиран. Това, което всеки от нас ми се иска да даде, е едно доверие към кабинета.
Желая им успех, защото техният успех ще е успех за всеки българин.

Правите ли аналогии със ситуацията, при която вие поехте кормилото на изпълнителната власт преди 17 години?

Може да има аналогии. Но тогава имахме само 330 милиона долара резерв и инфлацията беше над 200 процента. Сега имаме стабилна банкова система. Кабинетът трябва максимално бързо да реши казуса с КТБ, и то да го реши в посока откриване на банката. Всяко друго решение ще бъде погрешно.  Иначе банковата система е стабилна, резервът е достатъчен.  Дори сега е в по-благоприятно положение от момента, в който предишното правителство пое властта. Орешарски влезе при изчерпан резерв.

Вие въведохте валутния борд - смятате ли че вече е  изтекло времето на този режим?

Не, не смятам, че му е изтекло времето. Валутният борд е една рамка, която приехме да спазваме и е хубаво да спазваме. Валутният борд не е вечен и смятам, че след влизането ни в Европейския съюз закъсняхме малко с въвеждането на еврото. Това беше възможно някъде в началото на мандата на Станишев. След това вече беше невъзможно. На Дянков глупостите да въвежда еврото  - това бяха просто нереалистични неща. Не можеха да бъдат реализирани. Но определено пропуснаха тази възможност Орешарски като финансов министър и Станишев като премиер в началото на мандата си, когато все още имаше добър резерв и когато имаше икономически растеж. Няма да коментирам причините, но смятам, че този пропуск тогава беше грешка.

Сега максимално бързо трябва да се подготвим за влизане в еврозоната и когато това стане, ще можем да променим и рамката на валутния борд – да отидем на малко по-рискови инфлационни темпове, на малко по-голям дефицит. 

А дали икономиката ни е в готовност да посрещне тази промяна?

Сега трябва да започне подготовката. Възможностите да въведем еврото са най-рано след две-три години. Логиката е да преминем към единната европейска валута, когато имаме икономически растеж. Затова задачата на това временно правителство е да стабилизира нещата. Доколкото може, разбира се, при управлението на бюджетните средства, защото бившето правителство работеше при липса на доверие и се страхуваше да предприема сериозни стъпки, беше постоянно под обществен натиск. Това правителство, ако устои да не му се искат оставки и да работи по-добре с публичните финанси, има шанс да предаде нататък страната в много по-спокойна обстановка и дай боже следващото правителство да си постави тази важна стратегия - за влизане на България в еврозоната.

Този процес има няколко степени. Първо, спазване на определени критерии, показатели, след това - да създаде добра икономическа среда. Изключително важно е усвояването на еврофондовете, за да имаме икономически растеж. И тогава, като поддържаме добър резерв, ние ще имаме тази стабилност, която ще ни позволи да влезем в еврозоната.  Но това не може да стане преди 2-3 години. На мен ми се иска да стане в мандата на следващото правителство.

Гледайки само към служебния кабинет, на основата на опита си какво бихте ги посъветвали, какви подводни камъни може да ги изненадат?

Нищо не би трябвало да ги изненада. Достатъчно добри са показателите за публичните финанси. Предполагам, че хората, които са избрани, познават тези ресори. Това, което максимално бързо трябва да направят, е да приключат преговорите с Комисията и да подпишат финансовата рамка за следващия 7-годишен период. Защото загубихме вече 2014 г. Старото правителство се забави. Ние трябваше януари - февруари да започнем да усвояваме новите програмни средства. А освен че старите не усвояваме добре, не сме си подготвили и новата рамка. Това е за мен изключително  важно. Затова сме в тази икономическа нестабилност - защото е безспорно, че икономиката се нуждае от свежи пари, а те могат да дойдат само оттам.

Какво ще пожелаете на премиера Георги Близнашки и на министрите?

Бих им пожелал успех и в решаването на проблема с "Южен поток". Трябва да се изчистят пречките и да започне работа по този важен за страната ни проект. И, разбира се, казусът КТБ да бъде приключен в положителна посока.


#служебен кабинет #Стефан Софиянски #Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници