EК ще даде 400 млн. евро на пострадалите от руските контрасанкции

EК ще даде 400 млн. евро на пострадалите от руските контрасанкции
Снимка: siapartments.eu
A A+ A++ A

Европейският съюз е готов да даде общо 400 милиона евро на пострадалите от контрасанкциите на Русия. Няколко страни от общността вече са поискали компенсации от Брюксел, след като Москва спря вноса на плодове, зеленчуци, млечни и месни пордукти. Това съобщи еврокомисарят по търговията Карл де Гюхт.

Комисията разполага с фонд от 400 млн. евро от европейския бюджет, които се отпускат при кризи в селското стопанство.

Украинското правителство обяви, че е обсъден пакет от 26 вида санкции срещу Русия. Списъкът включва ограничения като замразяване на активи, спиране на предприемаческа дейност, забрана за участие в приватизация, отнемане на лицензи и др.

В отговор на западните санкции Москва обяви забрана за внос на земеделски стоки от страните - членки на ЕС, Австралия, Канада, Норвегия и САЩ.

С указ на руския президент Владимир Путин Русия забрани за една година вноса на определени земеделски и хранителни продукти от страните, които наложиха санкции срещу Москва или които са ги подкрепили.

По данни на Министерството на икономиката, през миналата година сме изнесли за Русия продукти за общо 573 и половина милиона евро, което е 2,6 на сто от общия ни износ. Селскостопанските и хранителни стоки от износа ни за Русия съставляват 9,3 на сто от износа на България.

#Европейският съюз #Русия #Украйна #Владимир Путин #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници