ЮНЕСКО осъди Сирия за нарушаване на човешките права

ЮНЕСКО осъди Сирия за нарушаване на човешките права
ЮНЕСКО осъди в петък, 9 март, Сирия за репресиите срещу продължаващото вече година въстание, но не изключи страната от два профилни комитета, за което настояваха някои западни и арабски държави. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) осъди в петък, 9 март, Сирия за репресиите срещу продължаващото вече година въстание, но не изключи страната от два профилни комитета, за което настояваха някои западни и арабски държави.

Резолюцията, внесена от Саудитска Арабия, Великобритания и други страни и приета с 35 срещу осем гласа, критикува Дамаск „за продължаващите мащабни и систематични нарушения на човешките права и фундаменталните свободи от страна на сирийските власти“, предаде БНР, позовавайки се на „Ройтерс“ и ИТАР-ТАСС.

Първоначално се разглеждаше възможността Сирия да бъде изключена от два комитета при Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, занимаващи се с неправителствените организации и въпросите на човешките права. В крайна сметка обаче изключването на Сирия бе снето от дневния ред на заседанието на Изпълнителния съвет.

„Режимът на президента Башар Асад в Сирия се бори срещу подкрепяни от „Ал Кайда“ бойци, сред които има най-малко 15 хиляди чуждестранни терористи, които ще превземат градове в цялата страна, ако правителствените сили се изтеглят“, предупреди в петък, 9 март, високопоставен руски дипломат, цитиран от „Ройтерс“.

Михаил Лебедев, заместник постоянен представител на Русия в европейската централа на ООН в Женева, заяви това на състоялата се вчера в швейцарския град първа среща на новосъздадения Сирийски хуманитарен форум, организирана от Бюрото на ООН за координация на хуманитарната помощ.

„Бунтовническите групи нападат, убиват, измъчват и сплашват цивилното население. Притокът на терористи от всякакъв вид от някои съседни страни постоянно нараства“, заяви Лебедев.

Той обърна внимание, че бунтовници са извършили наскоро атаки от голям мащаб срещу инфраструктурни обекти, сред които училища и болници.

Русия е верен съюзник на Сирия, въпреки че по-голямата част от международната общност осъжда репресиите на режима срещу неговите опоненти и невъоръжени цивилни, отбелязва „Ройтерс“.

#ЮНЕСКО #Сирия #човешки права #резолюция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници