Атанасова: С Константинов диалогът не върви

Атанасова: С Константинов диалогът не върви
Откакто Стефан Константинов е начело на здравното министерство, нещата не вървели „никак добре в сектора и диалогът се е влошил“, твърди Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Откакто Стефан Константинов е начело на здравното министерство, нещата не вървели „никак добре в сектора и диалогът се е влошил“, твърди Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента.

„Няма много добър диалог между институциите за тази година и половина, откакто д-р Константинов е начело на МЗ, каза Атанасова и добави, че отношенията между НЗОК, Лекарския съюз, пациентски организации също са много обтегнати“, каза Атанасова пред Нова телевизия.

„Законодателството така е устроено, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. Ние, в Народното събрание, сме отворени за диалог, но когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата, тогава именно здравният министър трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия“, заяви Десислава Атанасова.

По думите й част от предложените от министър Константинов мерки за намаляване цените на лекарствените продукти са законодателни.

„На всички е ясно, че промяна в законодателството за 5 дни не може да има“, смята Атанасова.

„Друга голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба, тоест през тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени“, посочи председателят на здравната комисия.

Тя съобщи, че някои от мерките на Константинов дори са били обсъждани при предходен министър.

Като пример тя посочи реферирането на цените, което означава сравняване на цените с най-ниските цени на производител в 8 от европейските държави.

Предложението на Константинов е цените да бъдат сравнявани не както досега през една година, а през 6 месеца. Атанасова отбеляза, че такъв механизъм има, но явно не е прилаган.

Според нея Стефан Константинов е имал достатъчно време да промени подзаконовата нормативна база, но сега не е моментът за промени.

„Голяма част от неговите предложения са добри, но са закъснели“, смята Атанасова.

#Десислава Атанасова #Стефан Константинов #Константинов #министър на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници