Хърватия ратифицира договора за ЕС с пълно мнозинство

Хърватия ратифицира договора за ЕС с пълно мнозинство
Имаме значителни средства да постигнем по-добър живот и по-високо ниво на сигурност, заяви премиерът Зоран Миланович. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватският парламент ратифицира единодушно договора за присъединяване на страната в ЕС.

Това е нова стъпка, необходима за официалното присъединяване към съюза в средата на 2013 г., предадоха АФП и БГНЕС.

„20 години след обявяването на независимостта настъпи време да оформим държавата си. Това е важен момент, постигнахме една цел, имаме значителни средства да постигнем по-добър живот и по-високо ниво на сигурност, останалото зависи от нас“, подчерта премиерът на страната Зоран Миланович пред депутатите.

Всички 136 присъстващи в залата депутати от 151-местния парламент подкрепиха договора, който беше подписан в Брюксел през декември 2011 г., пет месеца след приключването на дългите и често изпълнени с препятствия преговори за присъединяването на страната.

На референдум през януари 2012 г. около 66% от хърватите подкрепиха присъединяването на страната си към ЕС.

Преди Хърватия официално да се присъедини към Евросъюза, което трябва да стане на 1 юли 2013 г., договорът за присъединяването й трябва да бъде ратифициран от всички 27 държави членки. Това вече направиха пет страни - Словакия, Унгария, България, Италия и Малта.

Хърватските лидери определиха присъединяването на страната към ЕС като стратегическа цел след обявяването на независимостта от бивша Югославия през 1991 г. Това стана причина за четиригодишна война с разбунтувалите се сърби.

От бившите югорепублики - Хърватия, Босна, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения, само последната е член на ЕС от 2004 г.

#Хърватия #ЕС #договор за ЕС #Зоран Миланович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници