Двама министри и началник на кабинет с общ бизнес

Двама министри и началник на кабинет с общ бизнес
Румен Порожанов, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Румен Порожанов, земеделският министър Васил Грудев и началникът на кабинета на агроведомството Иван Капитанов са имали общ бизнес, преди да влязат в кабинета “Близнашки”.

Те са ръководили неправителствената организация “Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Това става ясно от документите за регистрация на сдружението на 26 февруари 2014 г., с които "Труд” разполага.

Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов 

Само месец по-късно - още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти, коментира изданието. Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв.

В декларациите за конфликт на интереси на новите министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Порожанов. Първоначално тази информация бе замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена.

Земеделският министър каза  пред “Труд”, че по технически причини на сайта липсвала втората част от декларацията му, в която била информацията за сдружението.

“Правили сме единствено

анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г.

които сме предоставяли на други НПО и на посолства”, каза Грудев. На въпрос работи ли още сдружението, той каза: “Сдружението съществува, но нито един от нас тримата не фигурира и няма каквото и да е участие вече в него". Той не могъл да си спомни кой го оглавява в момента.

“Декларацията ми е две страници. Тази, която в момента е публикувана на сайта на президентството, е само първата и там пише само длъжност, която заемам в момента на назначението. Аз бях излязъл от сдружението една седмица преди да заема поста на министър", добави той.

На втората страница, която не е публикувана, се попълват участия в НПО-та 12 месеца преди заемане на поста и там съм вписал участието си”, уточни Грудев. По думите му

сдружението не се е занимавало с консултантска дейност по европроекти

От пресцентъра на финансовия министър Румен Порожанов изпратили копие от талон до Софийския градски съд от 1 август 2014 г. за вписване на промени в състава на ръководството на сдружението. В него обаче не пише какви са промените.

От президентството уточниха, че не става въпрос за втора страница на настоящата декларация, а за допълнителна декларация, в която се отбелязват заеманите позиции 12 месеца преди назначението. Срокът за публикуването й бил месец след назначението - т.е. 6 септември.

#министри #бизнес #Румен Порожанов #Васил Грудев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници