200 хиляди без поминък заради ориенталския тютюн

200 хиляди без поминък заради ориенталския тютюн
A A+ A++ A

Производителите на тютюн са готови да излязат на протести, ако се реши отглеждането на ориенталски тютюн да бъде спряно. Това ще остави без поминък 200 хиляди души. Министърът на земеделието Васил Грудев свиква по тази тема спешна среща, на която да се обсъди и размерът на държавните субсидии.

„Моята идея е в диалог с браншовите организации ние да фиксираме един по-справедлив начин на разпределение, както и по-справедлив начин на прилагане на схемата, тъй че да избягаме от това фирми, които вече не съществуват, вече не са действащи и продължават да получават подпомагане. Това е нещо, върху което ние трябва сериозно да работим следващата седмица”, каза пред Нова телевизия министърът на земеделието.

Ще се търси по-справедливо разпределяне на помощта. По думите на министъра в момента има много ощетени производители.

От държавните субсидии според него трябва да се изключат доста фирми, които имитират дейност, отдавна не произвеждат тютюн, но продължават да получават пари. От това най-много страдат дребните и средни производители, които остават извън националните доплащания.

Тази година вече са изплатени всичките 107 милиона лева за бранша. Допълнителни пари няма.

„Над 200 хиляди души са ангажирани в производството на ориенталски тютюн. Ние ще се борим да отстоим тези позиции да запазим това производство”, каза Асен Кичуков, зам.-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

#ориенталски тютюн #тютюнопроизводители #поминък #министър #Васил Грудев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници