Няма да има бази на НАТО в страната ни

Няма да има бази на НАТО в страната ни
Според Плевнелиев кризата в Украйна може да бъде решена само по мирен път и чрез диалог. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО няма да разполага бази на българска територия, стана ясно от думите на президента Росен Плевелиев, който участва в срещата на Алианса в Уелс, предаде БНР. 

"За страната ни е важно приемането на план за защита на Румъния и България при евентуална заплаха за сигурността", посочи държавният глава.

По думите му най-важният резултат от Срещата на върха на Алианса в Уелс е приемането на план за готовност за действие, който предвижда повече сили на НАТО в Източна Европа. 

"Съвсем конкретен документ, който за пръв път от 10 години членство на България в Алианса, е много точно и конкретно разписан. Какви са ангажиментите на Алианса в случай на атака срещу България или Румъния? Освен политическите декларации за член 5, който гарантира всяка една от държавите-членки, ние вече имаме и плановете, специално за България и Румъния как това ще стане, ако се случи. Не говорим за постоянни бази на НАТО по никакъв начин", подчерта президентът.

Според Плевнелиев кризата в Украйна може да бъде решена само по мирен път и чрез диалог.

"Кризата в Украйна не може да бъде решена с военни средства. България ще помага, но ние не можем да пращаме войници и не можем да пращаме оръжия. Кризата може да бъде решена само с политически средства - чрез диалог", посочи още Плевелиев.

България ще подкрепи с 500 хиляди лева доверителният фонд за лечение на украински военнослужещи. Парите ще останат в страната ни, тъй като ще помогнем и ще подкрепим лекуването на украински военнослужещи у нас.

България ще предложи три бази за учения на НАТО. 

"Ще предложим използването на българските полигони, а именно, Ново село, Корен и Шабла за учение на НАТО, като наред с общо финансиране по линия на НАТО, както и съвместни проекти, каквито ние имаме със САЩ, с Израел, но и ние ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения", каза Плевнелиев.

#страна #НАТО #бази #бази #учения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници