Отменят се над 200 полета заради стачка в „Луфтханза“

Отменят се над 200 полета заради стачка в „Луфтханза“
„Луфтханза“ отново е разтърсена от стачки. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

200 полета ще бъдат отменени, а около 25 000 пътници ще са засегнати от стачката на пилотите от авиокомпания „Луфтханза“, планирана за петък вечер.

Профсъюзът на пилотите Кокпит, който е в конфликт с ръководството от месеци, съобщи намерението си да организира стачка между 17 и 23 ч. местно време (15-21 ч. по Гринуич). Стачката ще засегне летището във Франкфурт и три вида самолети, използвани за полети на кратки и средни разстояния.

Синдикатът не е успял да се договори с работодателите за така наречените преходни обезщетения за пилотите на компанията.

Според преди съществуващата практика пилотите могат да приключат работа, когато достигнат 55 години, като до достигане на пенсионната възраст (65 г.) получават от работодателя възнаграждение в размер на 60 на сто от заплатата им. От компанията обаче са прекратили тази практика, което предизвика недоволството на нейните служители.

„Луфтханза“ уточни, че стачката може да доведе до анулирането на полети още в 11,30 ч. по Гринуич и че от 14 ч. по Гринуич голяма част от вътрешните и европейските полети ще бъдат отменени.

Компанията обещава „да направи всичко възможно да ограничи последствията от стачката“ за клиентите си, като същевременно остро разкритикува спирането на работата, тъй като в петък следобед то ще засегне особено пътуващите по работа. Във Франкфуртска област тази седмица е и краят на лятната ваканция.

Припомняме, че през април отново имаше стачка в германската авиокомпания, когато на протест за три дни се вдигнаха служителите, а загубите за „Луфтханза“ от тридневния бойкот се изчисляваха на милиони евро. 

#Луфтханза #стачка #пилоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници