Служебният кабинет взе заем от 400 млн. лв.

Служебният кабинет взе заем от 400 млн. лв.
A A+ A++ A

Служебният кабинет ударно тегли заеми. До момента сумата е 400 млн. лв. След като през август правителството на Георги Близнашки взе от вътрешния пазар 100 млн. лв., вчера бяха изтеглени нови 300 млн. лв.

Сумата е взета от банките, пенсионните и застрахователните дружества за една година при 0,78 на сто лихва, като предназначението й е за "текущи разходи".

Това обаче е само началото на тегленето на дълг

Според календара на финансовото министерство до края на годината финансист №1 Румен Порожанов и наследникът му след формирането на ново правителство трябва да пуснат книжа на родния пазар в размер на 533 млн. лв.

До края на септември предстоят още две емисии. На 15 септември тя ще е 10,5-годишна за 60 млн. лв., а на 23 септември - 70 млн. лв. за седем години. Останалата част е разпределена през октомври, ноември и декември.

"Правителството

няма право без разрешение на парламента да тегли дълг

който ще надскочи лимита в края на годината. Недопустимо е Министерството на финансите да реши да взема пари на своя глава", обясни пред "Преса" икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

В края на юли задълженията на държавата вече са над законовия праг от 18 млрд. лв. и достигат 18,431 млрд. лв. Сумата обаче до края на годината може да намалее с 1,628 млрд. лв., защото държавата ще върне на финансовите институции заеми, чийто падеж настъпва. Част от средствата - 1,228 млрд. лв., бяха изтеглени през юни, след като Европейската комисия разреши на страната да подкрепи банковата система.

Причината бе, че след поставянето на КТБ под особен надзор на 20 юни дни по-късно последва атака към Първа инвестиционна банка, от която бяха изтеглени за един ден над 800 млн. лв. Дългът трябва да бъде възстановен от държавата през ноември, очакванията на експертите обаче са парите отново да бъдат пласирани на пазара, за да продължат да подкрепят финансовата система.

#служебен кабинет #дълг #Порожанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници