Китайците очакват война с Япония

Китайците очакват война с Япония
Спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море
A A+ A++ A

Повече от половината население на Китай смята, че страната им ще поведе война с Япония в бъдеще. Социологическо проучване, направено в двете държави, показва, че 53,4 на сто от китайците предвиждат бъдещ конфликт.

Над една пета от анкетираните смятат, че това ще се случи до няколко години, а всеки трети японец също предвижда военна конфронтация.

Изследването е представено в навечерието на втората годишнина от японската национализация на спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море, която предизвика обтягане на отношенията между двете държави.

В анкетата участват 1000 японци на възраст над 18 г. и 1539 китайци от същата възрастова група.

93 на сто от японците не одобряват поведението на Китай, като миналата година 91 на сто са били с отрицателно мнение за Китай. Това е най-силното неодобрение сред японците от началото на провеждането на годишната анкета през 2005 г.

Отрицателно мнение за Япония имат 86,8 на сто китайци, като се отбелязва подобрение от 92,8 процента миналата година.

Най-често посочваната причина за неодобрение сред японците е, че действията на Китай не са съвместими с международните правила. На второ място са „егоистичните“ китайски действия за осигуряване на ресурси, енергия и храна.

Третата най-посочвана причина са историческите спорове, а на четвърто място се посочва конфронтацията за спорните острови Сенкаку.

#Китай #Япония #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници