Бактерии, живеещи в екстремни условия, помагат за съхранението на ядрени отпадъци

Бактерии, живеещи в екстремни условия, помагат за съхранението на ядрени отпадъци
Пийк Дистрикт
A A+ A++ A

Бактерии, живеещи в екстремни условия, може да помогнат за съхранението на ядрени отпадъци.

Учени са открили, че в суровите за живот условия на британския индустриален район Пийк Дистрикт, който се отличава с високи нива на алкалност, живее въпросната бактерия. Мястото не е радиоактивно, но условията са сходни с алкалната среда, каквато се очаква да има в бетонните хранилища за ядрени отпадъци.

В Европа

радиоактивните отпадъчни материали имат високи нива на радиоактивност

но за съхранението им не е необходимо да бъдат охлаждани, а само изолирани. Най-често преди да се погребат в подземни хранилища, те се вграждат в бетон или битум.

Ако подземни води обаче стигнат до тези отпадъчни материали, те взаимодействат с цимента и стават силно алкални. Това провокира серия от химически реакции, при които базираните на целулоза материали, съдържащи се в радиоактивните боклуци се разграждат. Сред получените вещества са и киселините, с които се хранят новооткритите бактерии.

Наличието на такива киселини е проблем, тъй като

те имат способността да реагират с редица нестабилни и силно токсични радиоактивни изотопи

Ако се свържат с уран, например, токсичните материали стават по-лесно разтворими, като така се увеличава рискът да изтекат от хранилищата и да попаднат в питейната вода или хранителната верига.

Учени от Университета на Манчестър смятат, че хранещата се с отпадъци бактерия може да прекъсне такъв опасен процес, тъй като се храни с киселината, която участва в него. Те са успели да променят метаболизма на бактерията, така че да диша, използвайки други химикали във водата при липса на кислород, какъвто е случаят с хранилищата на ядрени отпадъци.

Екипът изучава биологичния процес, използван от бактериите за оцеляване в толкова екстремни условия, както и стабилизиращия ефект, който биха могли да упражняват върху радиоактивните боклуци.

#ядрени #отпадъци #бактерии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници