Швеция на лов за руска подводница край Стокхолм

Швеция на лов за руска подводница край Стокхолм
Швеция е уловила сигнал на руска подводница край бреговете си. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Инцидент с руска подводница стана край бреговете на Швеция. Новината беше разпространена от шведски вестник, който съобщи, че е бил засечен сигнал за помощ на руски. Според източник на изданието, сигналът бил излъчен на честоти, използвани от руския военноморски флот в извънредни ситуации. Още шифрован радиотрафик от точка в архипелага до Калининградския анклав, където е щабът на руския Балтийски флот, бил прихванат в петък вечер.

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война.

Претърсването на Балтийско море на по-малко от 50 км от шведската столица започна в неделя, когато армията заяви без подробности, че разполага с информация за "подозрителна подводна активност" от надежден източник и че 200 военнослужещи са ангажирани в операцията.

Шведското министерство на отбраната разпространи обаче снимка, на която се вижда "нещо". Зад рехавите клонки на брезичката в морето личи обект, който, по думите на контраадмирал Андерс Гренстад, "може да е подводница, може да е малка подводница, а може и да са гмуркачи, използващи подводно превозно средство, наподобяващо мотоциклет".

Кораби, хеликоптери и войници от амфибибийна част и бреговата охрана претърсвали района за аварирала руска подводница. В операцията участвал корветът Висби, разполагащ с технология стелт и оборудване за борба с подводници. Ситуацията събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна.

Армията обаче отрича, че руска подводница е в беда, а твърди, че се провежда разузнавателна операция. Москва също опроверга информацията, а говорител на военното министерство обяви, че всички плавателни съдове изпълняват задачите си по план и извънредна ситуация с тях няма.

Миналият месец Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното й пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".

 

#Швеция #Стокхолм #Москва #подводница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници