20% от световната ел.енергия може да идва от вятър до 2030 г.

20% от световната ел.енергия може да идва от вятър до 2030 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Световният съвет за вятърна енергия (GWEC) и „Грийнпийс“ представиха тазгодишното издание на световната прогноза за вятърна енергия в Пекин. Според доклада, вятърната енергия може да достигне до 2000 гигавата до 2030 г. и да предоставя 17-19% от световното потребление на електроенергия, като в същото време създаде повече от 2 млн. нови работни места и намали въглеродните емисии с повече от 3 млрд. тона на година. До 2050 г. 25-30% от световната електроенергия може да бъде доставена от вятър.

„Вятърната енергия е най-евтината опция, когато се вземе предвид добавянето на нови мощности към мрежата в нарастващ брой пазари по света. A цените ще продължат да падат“, споделя Стийв Сойер, директор на Световния съвет за вятърна енергия, „Ключовата роля на вятърната енергия в бъдеще е неоспорима, особено при тази необходимост да се намалят въглеродните емисии.“

Енергийният сектор е отговорен за повече от 40% от всички емисии CO2, отделени при горенето на изкопаеми горива, и за около 25% от всички емисии парникови газове. Ако искаме да постигнем целите ни за климата, един от фокусите трябва да е върху енергийния сектор. Леснотата и скоростта, с които вятърните централи могат да достигнат повече пазари, правят вятърната енергия идеалната технология, която ще намали емисиите до нива, които са необходими, за да може глобалната температура да не се увеличи с повече от 2 градуса от прединдустриални нива.

„До 2020 г. вятърната енергия може да спести повече от 1 млрд. тона въглероден диоксид отделен всяка година от горенето на изкопаеми горива – количество равно на емисиите от Германия и Италия взети заедно“, твърди Свен Таске, енергиен експерт в „Грийнпийс“. Според него, „политиците трябва да предоставят икономически стимули и да демонстрират лидерство, ако искат да достигнат заслужаващо доверието международно споразумение за климата по време на срещата на върха следващата година в Париж“.

На световно ниво през миналата 2013 г. инсталираните нови вятърни мощности достигнаха 318 гигавата и се очаква секторът да се увеличи с още 45 гигавата през 2014 г.

#Грийнпийс #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници