НСИ: бизнес климатът се понижава

НСИ: бизнес климатът се понижава
A A+ A++ A

През октомври 2014 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец поради по-неблагоприятните показатели в промишлеността и търговията на дребно, съобщиха от националната статистика.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1.1 пункта спрямо септември , което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно оценките им за притока на поръчки през последните три месеца са по-благоприятни, което е съпроводено и с подобрени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността достига 73.4%, а заради очакваното търсене през следващите месеци предприятията съобщават за излишък от мощности.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната, посочени съответно от 59.2 и 29.2% от предприемачите.

Преобладаващите очаквания на мениджърите за продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През октомври съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 2.1 пункта поради по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията . Прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, като през последния месец се регистрира засилване на отрицателното им влияние.

За продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 2.9 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното им въздействие.

Преобладаващите очаквания за продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През октомври съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището си от септември. Прогнозите на мениджърите по отношение на развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-оптимистични, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша.

Очакванията за продажните цени са те да запазят равнището от септември през следващите три месеца.

#бизнес климат #НСИ #статистика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници