Как да се храним според сезона?
Не е тайна, че най-здравословните храни са сезонните. Представете си зеленчукова градина в средата на зимата. Сега си представете същата тази градина в слънчев, летен ден. Колко са различни тези два сезона на годината. За еколозите сезоните се смятат за източник на природно разнообразие.
Промени в условията на отглеждане, от пролетта до лятото или есента до зимата, се считат за съществени за балансиране на ресурсите на Земята и нейните форми на живот.
Платформата foodpanda представя изследване, което установява значими
разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко
през лятото спрямо зимата. Йодът е по-висок през зимата, а бетакаротинът - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона.
По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C на спанак, събран през лятото и през зимата.
В различни части на света, и дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават.
Ето някои
първостепенни принципи
които, ако следвате, си гарантирате оптимално добро хранене през различните месеци:
През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек.
През летните месеци се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; и подправки като мента и кориандър.
През есента включете в менюто си повече моркови, сладки картофи, лук и чесън, както и подправки като джинджифил, пипер и синапено семе.
Зимата трява да се набляга на животинската храна - риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци - картофи, лук и чесън.
Още по темата:
- » Глобално предизвикателство и местни решения: Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението
- » Предимно слънчево време в сряда с температури до 24°
- » 10 храни, които трябва да слагаме на масата поне веднъж седмично