Ян Рихлик: Няма трагедия в разпада на многонационалните държави

Ян Рихлик: Няма трагедия в разпада на многонационалните държави
Ян Рихлик
A A+ A++ A

Няма трагедия в разпада на федерациите, особено ако отделните държави в общността не са свързани от мощна обща идея и не я приемат за част от своята идентичност, заяви професорът по история Ян Рихлик от Чехия, който бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

Професор Рихлик представи на български език слово „Разпадането на многонационалните държави в Средна и Източна Европа през 90-те години на ХХ век“.

Основният проблем, според него, е невъзможността отделните държави да запазят идентичността си в рамките на федерациите. Той даде за пример със СССР, където федерацията е била формална – тя не решава проблемите на отделните държави в общността, не ги обединява. Властта е централизирана, Москва решаваше проблемите, а властите на местно ниво нямаха думата. Това положение предизвикваше напрежение, защото гражадите на отделните републики живееха с усещането, че СССР е Русия, а съветските граждани са руснаците. Причина за това е подценяване на идентичността и липсата на идеята за общност. Какво свързваше един естонец с един узбек? Нищо.

Получава се така, че най-лесно се възприема принципът – една държава – една нация. Това е държавата на доминиращия етнос.

Според проф. Рихлик, междуетническото напрежение на глобално ниво никога няма да спре и това е едно от най-сериозните предизвикателства пред съвременния свят.

Въпросът: Неизбежен ли е разпадът на многонационалните държави? не бива да плаши никого, защото в историята няма неизбежни процеси. Но е много вероятно да се случи точно това. Всички държави от този тип са относително нестабилни, ако отделните държави имат само автономия. Пример за това са Испания заради Каталуня и Белгия с конфликта между фламандци и валонци.

Добър пример за многонационална държава е Швейцария, защото там има мощна обединяваща идея и хората се възприемат като граждани на общността, а не представители на определен етнос.

"Дори да има разпад, това не е трагедия. Държавите идват и си отиват, и никоя от тях няма да съществува вечно. Няма да е фатално един ден да имаме държавите Шотландия, Валония и Фландрия", коментира чешкият учен.

Проф. Ян Рихлик е изтъкнат историк, преподавател в Карловия университет в Прага. Интересите му са свързани преди всичко с историята на международната политика, междуетническите отношения и създаването на национално съзнание и идентичност. Член е на Консултативния съвет на Международната асоциация по българистика
Проф. Рихлик е отдавна и отблизо свързан с Историческия факутет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той прави първите си публикации, свързани с българската история през 1978 г. още като студент. Бил е докторант (тогава аспирант) в България, пише дисертацията си „Фолклорна и нефолклорна култура“ на български, по проблеми, засягащи и българската етнология и история, благодарение на което тя е издадена под заглавието „Етнос и нация“ на български език през 90-те години.
Проф. Ян Рихлик е автор на първата цялостна история на България, издадена на чешки в Чехия и Словакия през 2000 г., която търпи няколко допечатки по-късно (Jan Rychlik. Dejiny Bulharska. Nakladatelstvi Lidove noviny, 2000). Същевременно проф. Рихлик има немалък принос за пропагандирането на чешката история в България, най-вече с издаването на обемната „История на Чехия“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Инбет Казино