Американците са уморени от Обама

Американците са уморени от Обама
Барак Обама Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Удар след удар валят по имиджа на президента на САЩ Барак Обама. Освен загубата от републиканците, президентът губи и доверието на собствената си партия, според тях, с пасивността си.

Сенаторът-републиканец Джон Маккейн, конкурент на Барак Обама на президентските избори през 2008 г., може да оглави Комитета по въоръжените сили в Сената на САЩ от началото на януари, предаде Ройтерс.

Ако това се случи, ще е нов повод републикаците да се надсмеят над Обама, че вече никой не му вярва. Републиканската партия, която спечели трета победа на междинните избори, доминира в новоизбрания Конгрес и вече се закани да застави Обама да започне мащабни реформи, ориентирани към бизнеса за намаляване на данъците, орязване на регулациите в енергийния сектор и нови търговски споразумения с Европа и Азия. 

Според военни анализатори, Маккейн най-вероятно ще организира подробна проверка на дългосрочните военни програми на Съединените щати. Това може да включва преди всичко програмата за реактивните изтребители на „Локхийд Мартин” F-35, стойността на която възлиза на почти 400 млрд. долара. 

Тази ситуация не е по вкуса на Обама, но той обеща да работи с републикаците, дори се принуди да заяви, че очаква с нетъпрение новите им предложения. Но преди това ги изненада неприятно с изявлението си, че приоритет е борбата с ебола. За републиканците темата е важна, но не толкова, колкото реформите в икономиката. 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че въпреки победата на републиканците, външната политика на САЩ няма да се промени.  „Америка ще запази силния си глас във външната политика. Нашите ценности са централни за американската външна политика, това е което се стараем да защитаваме и отстояваме в целия свят и това няма да се промени”,каза Кери на пресконференция в Париж.

Според анализаторите, победата на републиканците на междинните избори, с която за пръв път за последните осем години получиха контрола върху двете камари на Конгреса, не е случайна - американците са уморени от Обама. Поддръжниците на Републиканската партия смятат, че Обама е спрял икономическото развитие на САЩ. 

Сенаторът-републиканец Тед Круз от щата Тексас заяви, че ерата на беззаконията на Барак Обама е приключила, пише The Hill. Той не може да приеме пасивната позиция на държавния глава и слабото му участие в международната политика. 

За част от републиканците Белият дом е изгубил връзка с реалността и отказва да направи каквото и да било, за да се реабилитира. Според тях, речите на Обама са пожелателни, казва на американците каквото искат да чуят, а резултатите са никакви. 

Президентът разгневи републиканците и като заяви, че изискването всички граждани на САЩ да имат здравна застраховка не подлежи на преразглеждане. То е необходимо, за да бъде гарантирано, че всички здрави хора ще си купуват такава застраховка. Така бе обещал преди време, но не направи нищо това да се случи.

В петък Обама ще се срещне в Белия дом с лидерите на Конгреса. "Ще се радвам да пийнем малко бърбън от Кентъки с лидера на новото републиканско мнозинство в Сената Мич Макконъл", каза Обама след изборите.

Дали ще се разберат с питие, не се знае. 

#Барак Обама #Обама #САЩ #Сенат #избори #Джон Маккейн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници