Лавров и Кери: Разногласията остават, но диалог ще има

Лавров и Кери: Разногласията остават, но диалог ще има
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров се срещнаха в Пекин по казуса с Украйна. След срещата обаче стана ясно, че разногласията помежду им остават, но ще продължат с диалозите. Срещата предполага, че засега Западът не предвижда налагането на нови санкции на Русия, коментираха анализатори. Новината за лекото затопляне в отношенията идва в момент, когато Киев обвини Русия, че колона от 32 танка е навлязла в Източна Украйна. 

„Изборите, които Москва ще направи по отношение на Украйна, ще решат какво ще се случи в дългосрочен план”, каза Кери и изрази надежда, че споразумението за прекратяване на огъня между Киев и проруските бойци ще остане жизнеспособно.

От своя страна руският външен министър заяви, че в Източна Украйна няма руски военнослужещи. Лавров подчерта, че руски военни не участват в конфликта в Източна Украйна и добави, че дори представителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки признава, че няма доказателства за присъствието на руската армия. В същото време министърът подчерта, че двете страни в конфликта трябва сами да се придържат към споразумението за прекратяване на огъня.

САЩ и Русия изразиха надежда, че до 24 ноември ще бъде постигнато споразумение по иранската ядрена програма. По думите на Лавров, представители на САЩ и Русия са в момента в региона и работят заедно с ирански представители. Те разглеждат конкретни въпроси, по които е необходима още работа, за да бъде оформено окончателното споразумение. От своя страна американският държавен секретар каза, че Русия играе конструктивна роля в преговорите около иранската ядрена програма.

„В усилията за търсене на решение на иранския проблем, Русия се показа като конструктивен, сериозен и заинтересован партньор”, каза Кери на пресконференция в Пекин. Той изрази надежда, че през следващите няколко седмици ще бъдат елиминирани всички оставащи разногласия, възпрепятстващи достигането на окончателно споразумение за иранската ядрена програма.

Освен това, САЩ са уверили Русия, че са готови заедно с останалите участници в „близкоизточния квартет”(Русия, САЩ, ЕС, ООН) да търсят пътища за мирното разрешаване на конфликта между Израел и палестинците, заяви министърът на външните работи на Русия. „Обсъдихме ситуацията на палестино-израелските преговори, които са в безизходно положение. Паралелно се засилва напрежението, нагнетява се конфронтацията, използва се сила и от двете страни - както от палестинците, така и от израелците. Продължава и заселническата политика на правителството на (премиера на Израел Бенямин) Нетаняху”, каза Лавров.

#Джон Кери #Сергей Лавров #САЩ #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници