Служителите на ТЕЦ–Варна излизат на протест

Служителите на ТЕЦ–Варна излизат на протест
A A+ A++ A

Служителите на ТЕЦ–Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Поводът - намерението на собственика (чешката компания ЧЕЗ) да закрие централата от 1 януари догодина и да уволнявайки последните 300 работници.

КТ "Подкрепа" и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем разграбването”. Той ще се състои утре, 10 ноември пред катедралния храм „Св.Успение Богородично”.

След дискусии, продължили няколко месеца, ЧЕЗ и държавата стигнаха до извода, че "разработеният финансов модел показа, че при настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана" (позиция по случая от "Грийнпийс" – България и "За Земята").

Природозащитниците подчертават, че в сегашната ситуация ТЕЦ "Варна" е неконкурентна на пазара - необходимостта от екологизация и промените в начина на разпределение на студен резерв, водят до загуби и изискват средства, които биха могли да се инвестират в намиране на алтернативни работни места на засегнатите работници. Освен това, работата на централата води и до увеличаване на енергийната зависимост на страната от външни доставчици, тъй като тя разчита на доставки на въглища от Украйна.

Припомня се също, че въглищата, които произвеждат повече от 40 на сто от електроенергията в страната, са сред основните замърсители на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) и окиси. Отделените парникови газове при горенето на въглища – над 50 на сто от всички парникови емисии в България, допринасят за изменението на климата и екстремните климатични явления. Всичко това се отразява неизменно върху здравето на хората и води до редица заболявания, подчертават природозащитниците.

#служители #Варна #ТЕЦ #протест #природозащитници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници