Въздушни удари уцелиха лидера на джихадистите

Въздушни удари уцелиха лидера на джихадистите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

При въздушните удари срещу Ислямска държава в събота (8 ноември) е бил ранен лидерът на джихадистите Абу Бакр ал Багдади. Това потвърдиха иракските власти.

Атаката е била проведена в ранните часове на деня в град Каим в иракската провинция Анбар. Все още не е ясно колко сериозно е състоянието на Багдади.

По непотвърдена информация при атаките са били убити 27 представители на Ислямска държава, от които 11 чуждестранни терористи. Представители на Пентагона обаче заявиха, че все още нямат информация за такъв удар или за раняване на Ал Багдади.

Междувременно стана ясно, че в битката за кюрдския град Кобане в Сирия са загинали повече от 1000 души, главно джихадисти. Ислямска държава започна офанзивата срещу Кобане в началото на септември. Най-малко 1013 души са убити от 16 септември досега, уточни директорът на НПО Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Обсаденият град, превърнал се в символ на борбата срещу ИД, защитават кюрдски бойци с помощта на пешмерги (иракски кюрди) и сирийски бунтовници, враждебно настроени както срещу режима на Башар Асад, така и срещу джихадистите.

Данните не включват жертвите на редовните бомбардировки, извършвани от края на септември от международната коалиция срещу позициите на ИД в Кобане. Повече от 300 000 души избягаха от Кобане от началото на офанзивата, от тях над 200 000 в съседна Турция. 

#ислямска държава #Абу Бакр ал Багдади #Кобане #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници