Плевнелиев: Трудно e да посочим кога ще се присъединим към Шенген

Плевнелиев: Трудно e да посочим кога ще се присъединим към Шенген
Снимка: president.bg
A A+ A++ A

Трудно можем да посочим дата за присъединяването на България към Шенген, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на унгарска медия по време на визитата на унгарския президент Янош Адер у нас.

По думите на Плевнелиев, това би трябвало да стане скоро, като уточни, че зависи от нас и от постигането на политически консенсус на европейската сцена.

След среща с унгарския си колега Янош Адер, който е на официално посещение в България, държавният глава посочи, че Унгария застава на наша страна.

„Аз съм оптимист, че все повече и повече в европейските столици ще надделее ясното разбиране, каквото отдавна сме видели и получили от нашите унгарски приятели. Те казват категорично, това което и Европейската комисия – България е технически готова. Справяме се по най-високите стандарти за пазене на външни граници доста по-добре от други държави на ЕС и на шенгенското пространство”, посочи Плевнелиев.

Темата с миграцията и бежанците бе важен въпрос от днешните разговори. Унгария и България са на челните две места в ранглистата на Европейския съюз за държави, в които има най-голям ръст на бежанците. Плевнелиев изрази признателността си за предоставената през 2013 г. от Унгария финансова подкрепа за справяне с бежанската вълна към страната ни.

На срещата държавните глави на България и Унгария са обсъдили възможностите за насърчаване на търговско-икономическото партньорство.

#Росен Плевнелиев #Янош Адер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници