И Германия закъса с яйцата

И Германия закъса с яйцата
Германия също беше засегната от трудностите със снабдяването с яйца. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия също беше засегната от трудностите със снабдяването с яйца, които вече се наблюдават в няколко европейски страни, и макар потребителите за момента да не се опасяват от недостиг, компаниите в сектора вече понасят последиците.

„В момента в търговията на дребно се е създала малко напрегната ситуация в снабдяването“, призна днес Федерацията на германските земеделци DBV, предаде БГНЕС.

Но „германските потребители не трябва да се страхуват, че на Великден ще застанат пред празни щандове за яйца“, увери Федерацията на производителите на яйца BDE.

В Германия за Великден децата боядисват твърдо сварени яйца и ги украсяват с къщи и градини, а медиите се вълнуват от възможен недостиг на яйца в този период от годината.

Снабдяването с яйца е трудно в много страни от Европа заради влизането в сила от 1 януари на европейска директива, установяваща нови норми в отглеждането на кокошки носачки.

В много страни от ЕС, 13 по данни на Европейската комисия, тези норми не се спазват. Сред тях са Франция, Италия и Полша, които са сред най-големите производители в региона.

Засегнатите държави поеха ангажимент произведените по този начин яйца, около 47 милиона на ден по данни на ЕК, да не се продават в магазините на дребно, нито да се изнасят, което създаде проблеми в снабдителната верига и предизвика главоломно повишаване на цените.

Самата Германия прие предварително, още през 2010 г., т.нар. норми за „щастливи кокошки“.

Производството на яйца в страната спадна изведнъж през 2010 и 2011 г. и това я направи по-зависима от вноса и по-уязвима към наблюдаваните в момента проблеми.

#Германия #яйца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници