Марица стана двойна, заля стотици декари

Марица стана двойна, заля стотици декари
A A+ A++ A

За една нощ Марица нарасна двойно. От Любимец до границата с Турция реката заля стотици декари земеделска земя. Разливат спаси Свиленград от ударна вълна, но не понижи нивото на реката и на места водата започна да пробива.

След валежите и придошлите реки части от Гълъбово и Раднево са под вода. Пред спиране е подстанция, която обслужва националната енергомрежа и захранва стратегическите топло електрически централи „Марица-Изток”, съобщи бТВ.

Така от следобед има заплаха не само централите, ами дори Пловдив, Стара Загора и много малки селища около тях да останат без електричество.

В Гълъбово малката река Сазлия рязко вдигна нивото си, скъса дига и застраши съоръжение на енергото. С изключение на болницата, детската градина и домът за стари хора, в Гълъбово и в околните села са без ток.

„Сега само в Гълъбово и няколко централни сгради има, иначе по селата няма никъде ток. И никой не ми дава надежда в близките 20 дни, месец дали въобще ще има”, каза кметът на Гълъбово Николай Тонев.

На крайречната улица Волга в Гълъбово хората се опитват да спрат водата да влезе в домовете им с чували и с помпи. Над 20 са наводнените къщи само в Гълъбово. Наводнени домове има и в селата Априлово и Обручище, както и в още четири на територията на Раднево.


#Марица #Гълъбово #Любимец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници