Присъдата на Ратко Младич става ясна през 2017 г.

Присъдата на Ратко Младич става ясна през 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Присъдата на военния лидер на босненските сърби Ратко Младич може да стане ясна след 2 години. „Тя ще бъде произнесена през март 2017 г. или след това“, е посочил председателят на съда в Хага Теодор Мерон пред Съвета за сигурност (СС) на ООН, пише сръбският в. "Блиц".

По време на представянето на 6-месечния си доклад пред СС Мерон подчерта, че трибуналът няма да може да приключи работата си до края на тази година, както беше предвидено в предходните решения на СС. Той обясни, че съдът може да приключи работата по този случай до края на 2017 г.

По думите на Мерон късното задържане на някои от обвиняемите, отстраняване на съдии, лошото здравословно състояние на някои от обвиняемите и сложността на случаите са причина за удължаването на работата на съда.

Ратко Младич е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага в извършване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството. Той е бил висш генерал по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Той е обвинен, че е отговорен за обсадата на Сараево през 1992-1995 г., когато 10 000 души умират. Младич носи вина и за избиването на 8100 босненски мюсюлмани в Клането в Сребреница. Той е в неизвестност близо шестнайсет години до 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в г. Лазарево, Сърбия.

Освен Ратко Младич обвинени в етническото прочистване на Босна след разпада на Югославия през 1991 г. са и Радован Караджич и бившия югославски президент Слободан Милошевич.

#Ратко Младич #Сърбия #Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници