Порошенко ще довърши саркофага над разрушения реактор на АЕЦ Чернобил

Порошенко ще довърши саркофага над разрушения реактор на АЕЦ Чернобил
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Петро Порошенко обеща да дострои саркофага над разрушения ректор в деня на почитане на паметта на загиналите при ликвидирането на аварията на Чернобилската атомна централа, предаде РИА Новости.

"В съвременните сложни условия ние трябва преди всичко да окажем подкрепа на пострадалите, да се погрижим за безопасността на централата и за завършване на строителството на нов надежден саркофаг над разрушения реактор. Това е наш дълг пред героите-чернобилци, паметта на жертвите на катастрофата и всички бъдещи поколения украинци", каза Порошенко.

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне 350 милиона евро допълнително за строежа на ново защитно покритие на разрушения реактор. Общо за завършване на работата са нужни 615 милиона евро. Освен вече отделената от ЕБВР сума, очаква се за тази цел да бъдат предоставени 165 милиона от Г7 и Европейската комисия. Освен това Голямата седморка ще организира през пролетта донорска конференция за събиране на недостигащите 100 милиона.

#Петро Порошенко #Порошенко #Чернобил #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници