Изтече специалният надзор на Търговска банка "Виктория"

Изтече специалният надзор на Търговска банка "Виктория"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговска банка "Виктория" вече е отворена. Специалният надзор над финансовата институция изтича днес. Вложителите в банката обаче имат достъп до всичките си средства вече десет дни. Парите бяха осигурени чрез продажба на част от кредитния й портфейл.

Банката остана затворена максималния възможен период – 6 месеца, след като на 23 юни БНБ официално я затвори.

Търговска банка "Виктория" бе поставена под специален надзов 2 дни, след Корпоративна търговска банка. Тогава финансовата институция носеше името "Креди Агрикол България" и бе станала собственост на КТБ от два месеца по-рано.

До поставянето на търговска банка "Виктория" под специален надзор се стигна, след като само за няколко дни вложителите на КТБ изтеглиха повече от милиард от банката. Това рефлектира и на дъщерната банка "Виктория". В хода на надзора над двете банки и след направени редица проверки в тях, банка "Виктория" беше счетена за жизнеспособна, за разлика от Корпоративна търговска банка.

Към "Виктория" беше проявен на няколко пъти инвеститорски интерес, но никога официано пред БНБ и до сделка не се стигна. В крайна сметка, след като бе отнет лицензът на КТБ, от БНБ решиха да оздравят "Виктория" и да осигурят достъп до парите на всички вложители.

Подготви се и смяна на Управителния съвет, в който ще остане и един от квесторите на "Виктория". С вземането на това решение от БНБ обявиха, че от днес банката трябва да заработи нормално.

#търговска банка "Виктория" #КТБ #БНБ #специален надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници