Педиатърът – грижа и отговорност за детето

Педиатърът – грижа и отговорност за детето
A A+ A++ A

Пред всяка бременна и всяка млада майка стои въпросът как да избере педиатър. Това би трябвало да е лекарят, който ще напътства семейството в грижите за малкия човек, ще отговори на всички въпроси на младите родители, ще успокои всички техни тревоги и ще бъде бъде първият човек и специалист, към когото ще се обръщат при нужда.

В България са малко родителите, които могат да се похвалят, че имат такъв педиатър до себе си. Браво на тези, които са го открили, а на останалите можем да помогнем.

В идеалния случай родителите се срещат с педиатъра при плануването на бременността и той може да ги насочи при нужда от специализирана генетична консултация, да ги посъветва по въпросите за бъдещото бебе и най-важното – да ги консултира как да се износи и роди здраво бебе.

Важно е бременната да се запознае и да поддържа връзка с педиатъра. Месеците преди раждането са времето, когато тя може на спокойствие да се подготви за появата на бебето. Често младите майки са объркани през първите дни, дори месец след раждането. Педиатърът е този, който може да ви подготви по въпросите на кърменето, повиването, нормалните реакции и нужди на бебето, ако не посещавате курсове за бременни.

В противен случай една неподготвена млада жена попада в изключително стресова ситуация, тя не си доспива, не е сигурна в действията си, изпада в депресия, вместо да се радва на бебето си, всеки коментар от близките буди у нея страхове. Често настъпват проблеми с кърменето, кърмата спира и е трудно да се възстанови. Педиатърът е този, който най-компетентно може да ви съветва дали бебето е добре, дали се развива и реагира добре, храни ли се и наддава ли нормално, кои са нещата, които трябва да следите и кога да търсите медицинска помощ.

През първата година детето се развива най-интензивно, грижите за него се променят непрекъснато и през този период у родителите непрестанно възникват нови въпроси. Педиатърът е този, който ще ви напътства, ще ви помага, за да се чувствате сигурни и да отглеждате здраво дете.

Добрият педиатър трябва да е добър специалист, спокоен и уравновесен човек, да има опит в работата с деца и подход както към малките пациенти, така и към родителите; да изслушва и предразполага към разговор и не на последно място, да стигате лесно до кабинета му, където атмосферата да е подходяща за деца. Ако той отговаря на тези изисквания, вероятността вие и детето ви да не го харесате и да се наложи да го смените е малка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници