Умората може да е временно състояние, но и болест

Умората може да е временно състояние, но и болест
A A+ A++ A

Сега е времето, когато всеки от нас с усмивка посреща пролетното слънце и с надежда поглежда към парка. Но е и времето, в което много от нас ще преминат през период на „пролетна умора“ и трудности да се справят с това състояние.

При статистическо проучване, проведено във Франция от лаборатории Therval Médical и Institut Ipsos, от умора се оплакват близо 50% от хората, и то предимно в активна възраст. Описват го като период от една или повече седмици, в които се чувстват отпаднали, изпитват затруднения в работата и общуването, нежелание за извършване на елементарни действия, дори раздразнителност и депресия. Дали правилно тълкуваме тези симптоми като пролетна умора, или зад тях се крият нарушения на здравословното състояние, е важен въпрос. Трябва да имаме предвид, че в 28% от случаите умората настъпва в отговор на личен или професионален стрес, в 23% от случаите е признак на психическо разстройство, а в 16% е симптом на инфекциозно заболяване и изисква специфично лечение.

Според анкетата, проведена от лекари и фармацевти сред повече от 4000 французи, умората е най-осезателна през дните понеделник и петък, но признаците са различни. В понеделник водещи са липсата на мотивация и мрачното настроение, а в петък – пониженото внимание и отпадналостта.

Най-изненадващото в резултатите от проучването е по отношение на лечението. Около 40% от хората, самоописващи се като „уморени“, прибягват към лечение. От тях 85% търсят медицинска консултация и следват медикаментозна терапия, а едва 10% се самолекуват.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници