Газпром стана 100-процентов собственик на "Южен поток"

Газпром стана 100-процентов собственик на "Южен поток"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Концернът "Газпром" стана 100-процентов собственик на "Южен поток". Това стана ясно, след като концернът постигна споразумение с Eni, Wintershall и EDF, с което придобива 50% от техните акции в компанията, съобщават от "Газпром".

"Във връзка с това, че получаването на разрешения за "Южен поток" е трудно предсказуемо, а икономическите последствия от протакането на неговата реализация за неопределено време не се поддават на разчет, участниците взеха решение да закрият проекта", коментират продажбата от Wintershall.

South Stream Transport B.V. бе съвместна проектна компания за строителството на морския участък на газопровода "Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море. Делът на "Газпром" бе 50%, на италянската компания Eni 20%, на френската енергийна компании EDF и германска Wintershall Holding GmbH - по 15% всяка.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия няма да строи "Южен поток", който по думите му не е желан в ЕС. Решението бе взето, след като нашата страна отказа да даде разрешение за строителството му заради несъответствие с европейското енергийно законодателство.

#Газпром #собственик #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници