Меркел пипна кибер вирус

Меркел пипна кибер вирус
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел се оказа заразена с кибер вирус. Става въпрос за атака с вируса Regin, който има връзка с британските и американските разузнавателни агенции, съобщава "Дойче веле".

Инцидентът станал заради USB памет, поставена в работния компютър на ръководителя на кабинета в Министерството на европейската политика. Именно там вирусът е бил засечен от софтуер, сканиращ за вируси, пише в. "Билд".

Според изданието член от екипа, който работи близо до канцлера Меркел, е написал чернова на реч на нейния компютър. Меркел е взела със себе си черновата на речта на USB памет у дома си и работила върху нея на личния си лаптоп. По-късно тя запазила документа с речта пак на същата преносима памет, за да я използва на работния си лаптоп.
Антивирусна програма засякла, че USB паметта е заразена с шпионския софтуер Rеgin. Останалите лаптопи на високопоставени лица в германското правителство обаче се оказали „чисти“ вируси.

Компанията за кибер сигурност Symantec първа предупреди за сложния компютърен вирус в края на ноември. Според компанията вирусът може да прави снимки на екрана на компютъра, да контролира курсора на мишката, да краде пароли, да наблюдава трафика на данни и да възстановява изтрити данни.

Според американския новинарски сайт The Intercept, създаден от сътрудника на Едуард Сноудън Глен Грийнуолд , Regin има за цел да краде информация то правителства, компании и изследователски институции. Според сайта британската шпионска агенция GCHQ и американската агенция за национална сигурност имат участие в разработката на злонамерения софтуер.

По-късно от германското правителство отрекоха информацията, че лаптоп на сътрудник на Меркел е бил заразен с опасния вирус, съобщи Russia Today.

#Ангела Меркел #реч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници