Френски икономист отказа Ордена на Почетния легион

Френски икономист отказа Ордена на Почетния легион
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Влиятелният френски икономист Томас Пикети, автор на книгата "Капитал през 21-и век", отказа да приеме най-високото отличие в страната, Ордена на Почетния легион. Причината за отказа му е, че той протестира срещу социалистическото правителство.

"Току-що научих, че съм номиниран за Ордена на Почетния легион. Отказвам тази номинация, защото не смятам, че е роля на правителството да решава кой заслужава това отличие", посочва Пикети.

По думите му депутатите трябва по-скоро да се съсредоточат върху съживяването на икономическия растеж във Франция и Европа. 

Икономистът преди бе привърженик на Социалистическата партия, но впоследствие се дистанцира от политиката на президента Франсоа Оланд.

Пикети беше включен в списъка с номинираните на 1 януари за престижното отличие заедно с друг икономист – Жан Тирол, който спечели Нобелова награда за икономика тази година. Пикети спечели световна слава с книгата си с теории за нарастващото икономическо неравенство, която беше продадена в около 1,5 милиона копия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници