Мюсюлманите във Франция поканени да осъдят насилието

Мюсюлманите във Франция поканени да осъдят насилието
A A+ A++ A

Имамите на 2300 джамии във Франция бяха призовани от големите мюсюлмански обединения "да осъдят с най-голяма твърдост насилието и тероризма".

След националния ден на траур в памет на загиналите в парижката редакция този израз на съпричастност с демократичната общност се очаква да стане по време на петъчната молитва. В Монпелие текстът на проповедта дори трябва да бъде общ за всички имами, пише електронното издание на вестник "Фигаро" в петък сутринта.

Между 3,5 и 5 милиона мюсюлмани във Франция са поканени да "потвърдят желанието си да живеят заедно в мир в съответствие с ценностите на Републиката", според текст, публикуван по време на среща, проведена в Голямата джамия Париж, на Конференция на лидерите на вероизповеданието във Франция (CRCF).

Ръководителите на френския Съвет на ислямското вероизповедание, представителна институция на исляма във Франция и организацията UOIF (близка до "Мюсюлмански братя"), призоваха "гражданите с мюсюлманско вероизповедание да се присъединят масово към демонстрацията", насрочена за неделя, пише "Фигаро".

В сряда сутринта въоръжени нападатели нахлуха в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" и убиха 12 души,след което успяха да избягат от местопрестъплението. Заподозрените още не са заловени.

Масови демонстрации на солидарност в защита на свободата на словото и срещу насилието се проведоха на много места по света. Български журналисти също демонстрираха съпричастност.

Снощи американският президент Барак Обама посети посолството на Франция във Вашингтон и демонстрира солидарност като поднесе съболезнования и почете с минута мълчание паметта на жертвите на терористичния акт в Париж.

#джамии #Франция #тероризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници