Британската полиция очаква кървав атентат от "Ал Кайда"

Британската полиция очаква кървав атентат от "Ал Кайда"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания алармира, че всеки момент очаква "Ал Кайда" да повтори кървавия разстрел, случил се в Париж в сряда, но този път на британска територия. 

Началникът на британското разузнаване МИ5 Андрю Паркър предупреди, че заплахата от "атака с много жертви" се увеличава. Разузнаването на Острова вече е установило наличието на конкретни терористични планове. Той също така заяви, че въпреки, че през последните месеци са били предотвратени три атентата, почти не е възможно всички атаки да бъдат неутрализирани.

Въпреки че най-очевидната заплаха е тази на организацията "Ислямска държава", екстремистите от свързани с Ал Кайда групировки също представляват опасност, посочи Паркър.Той уточни, че ИД застрашава Великобритания по три начина: убийство на британци в Сирия, използването на Сирия като база за изпращане на членове обратно във Великобритания и в други страни за извършване на нападения и използване на пропаганда за насърчаване на британци във Великобритания да извършват нападения.

Той посочи, че умението на групировката да използва социалните мрежи е предало посланието й на практика във всеки дом във Великобритания, което е довело до редица нападения, много от които са били осуетени от службите за сигурност и полицията.

За последните 14 месеца са били разкрити над 20 терористични атаки срещу западни цели, планирани от терористи в Сирия, каза още Паркър. Той поиска нови правомощия за британската служба за сигурност МИ5 в рамките на борбата срещу ислямисткия екстремизъм.

Припомняме, че в четвъртък британски официални лица съобщиха, че ще има значително втвърдяване на граничните процедури на пристанищата и гарите. 

#полиция #Великобритания #Андрю Паркър #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници