Живко Георгиев: За по-деликатни теми идват дипломати от по-нисък ранг, а не Кери

Живко Георгиев: За по-деликатни теми идват дипломати от по-нисък ранг, а не Кери
A A+ A++ A

Посещенията на държавният секретар на САЩ Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд в България не бива да всяват изненади, коментира пред БГНЕС социологът Живко Георгиев. Нека не забравяме, че когато има по-деликатни теми, се изпращат хора от по-нисък ранг, за да се запази по-голяма конфиденциалност и дискретност, аргументира се той.

Джон Кери е активен политик и едва ли не всеки ден се среща с лидери от висок ранг и ръководители на различни държави. Очаквам у нас двамата дипломати да обсъждат геополитически проблеми с българските власти, сочи Живко Георгиев. Според него не трябва да очакваме, че ще бъде упражняван натиск върху България, за да предприеме определени стъпки.

Темите на разговори предполагам ще бъдат около ситуацията в Близкия Изток. Очаквам от наша страна да бъде повдигнат със сигурност проблемът с бежанците, но едва ли за САЩ и за Великобритания той е особено драматичен. Той се преживява като такъв от нас, българите, отбелязва Георгиев.

Предмет на обсъждане по всяка вероятност ще бъдат и парижките събития след убийствата на 17-те французи от ислямските радикали, но едва ли ще бъдат основната тема на предстоящите разговори. Предполагам, че ще има някаква консолидация на позициите към Близкия Изток и радикалния ислям. Руско-украинската тема не смятам, че ще бъде засегната.

Има догадки, че, може би, някои политически сили ще се опитат да осигурят по-мащабна операция в Сирия - едновременно срещу Ислямска държава и срещу режима на Башар Асад, но си мисля, че не е сега моментът за такива действия, казва Живко Георгиев. По-тревожното след скорошните събития във Франция според него е, че се забеляза първата съвместна дейност между Ислямска държава и "Ал Кайда" на европейски терен.

Досега те се открояваха като достатъчно автономни, дори имаше известна конкуренция между тях кой да бъде острието на радикалния сунитски ислям. Специалистите трябва да направят много прецизно своите анализи, за да могат политиците да реагират адекватно, препоръчва социологът.

#Живко Георгиев #социолог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите