Еврокомисар в Москва заради "Южен поток"

Еврокомисар в Москва заради "Южен поток"
Марош Шефчович Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович пристига на официално посещение в Москва, за да обсъди всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Еврокомисарят ще поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта "Южен поток", макар че енергийният министър Александър Новак бе потвърдил пред него в телефонен разговор, че Москва преустановява проекта, предаде ТАСС.

"Това ще бъде първото ми посещение в Москва като заместник-председател на енергийния съюз. Ето защо бих искал да обсъдим всички аспекти на нашето енергийно сътрудничество", заяви Шефчович.

Основните срещи на европейския представител ще са с руския вицепремиер Аркадий Дворкович, министъра на енергетиката Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Също така ще ще бъде обсъдено прилагането на споразумението от октомври за "зимния пакет" газови доставки за Украйна иподготовката на "летния пакет".

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта "Южен поток", включително и заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. За да отговори на нуждите на Турция, Руската федерация ще изгради нова газопреносна система. По-късно, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" е закрит. 

#Марош Шефчович #Шефчович #Русия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници