ЕП: Преследването на руския опозиционер Навални е политическо

ЕП: Преследването на руския опозиционер Навални е политическо
Братята Навални Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парлемент прие, че осъдителната присъда на руския юрист и блогър Алексей Навални, борец срещу корупцията и социален активист и присъдата, издадена срещу брат му Олег Навални се „основават на недоказани обвинения“.

В края на декември руският опозиционер Алексей Навални и брат му Олег бяха признати за виновни от московския съд заради присвояване на средства от филиал на френската компания "Ив Роше". Алексей получи 3 години и половина условна присъда, а брат му Олег - същата присъда, но ефективна, и беше задържан в съдебната зала. Братята бяха обвинени, че са присвоили 27 млн. рубли от "Ив Роше" и още близо 4,5 млн. рубли от дружеството "Многопрофилна процесингова компания".

ЕП смята също, че съдебното преследване е политически мотивирано. Институцията призовава съдебните производства по случаите „Навални“ да бъдат „без политическа намеса“ и да отговарят на международно приетите стандарти. Членовете на ЕП изцяло застанаха зад антикорупционната кампания, инициирана от Алексей Навални и изразиха опасения от „възможно политическо използване на член на семейството за затваряне на устата и сплашване“ на Алексей Навални.

ЕП прикани върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини да предложи спешно стратегия спрямо Русия за укрепването на демократичните принципи.

#Европейският парламент #Алексей Навални #Навални #ЕП #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите