Посланик: България е в черен списък за германски инвестиции

Посланик: България е в черен списък за германски инвестиции
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече над 5 години германските инвестиции в България на практика са блокирани. Страната ни е попаднала в черен списък на германското икономическо министерство това разкрива посланикът ни в Берлин Ради Найденов.

България е първата европейска страна, попаднала в този списък след 2009 г., пише в. "Преса". Германският бизнес се въздържа от инвестиции у нас именно поради препоръка на властите в Берлин.

Причината е провален проект на Германия в България. През 2005 г. е създадено смесеното дружество "Цемекс" с учредители немската компания "Кльостерс"/75%/, българският "Кремиковци" /25%/ и "Интертръст на Валентин Захариев с 5%. Идеята е да се изгради циментов завод, който ще използва отпадъците от металургичния завод. Проектът е блокиран, защото екоминистерството не издава оценка за възстановяване на околната среда.

Федералното правителство е издало гаранция за 4,1 млн. евро. Това са и претенциите към българските власти. Едва през декември 2014 г. е постигнато междуправителствено споразумение и оспорваната сума се поема по равно от двете страни.

България трябва да плати 2 млн. евро. Сумата вече е прехвърлена и въпросът е изчистен, но все още германското правителство няма промяна в политиката си и няяма да подкрепи проект в България на немска компания при кандидатстване, сочи дипломатът.

Също негативно за двустранните икономически отношения според него действа спряното през 2008 г. плащане по сделката между БДЖ и "Сименс" за покупка на жп мотриси

#инвестиции #Германия #Ради Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници