Елена Поптодорова учудена от настроенията срещу шистовия газ

Елена Поптодорова учудена от настроенията срещу шистовия газ
A A+ A++ A

Добивът на шистов газ само би направил България по-независима от руските капитали, които имат монопол заради енергийната зависимост на страната от доставките на природен газ, каза пред бТВ посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова.Тя изрази учудване от настроенията срещу този тип гориво у нас.

По време на визитата си държавният секретар Джон Кери не спомена шистов газ в изявлението си, но българският премиер Бойко Борисов засегна темата: „Позицията ни винаги е била много ясна и нашите партньори я знаят”, подчерта той.

Елена Поптодорова декларира, че темата дори не е била спомената по време на посещението на Джон Кери. „Не се говори за шистов газ”, посочи тя и изрази голямото си учудване от настроенията срещу този тип гориво в страната.

„Защо нашето общество е чувствително? Какво се е случило, че да го направи силно съмняващо се и враждебно към шистовия газ? Кой е казал, че технологията е вредна? Къде има пример на природно бедствие заради тази технология. Аз чакам да видя примера за недобра технология, който да обоснове протестите, които се случиха без каквото и да е станало. Не беше драснато с нокътче, когато започнаха протестите. Това не ви ли навежда на някакви размисли?”, попитя Елена Поптодорова.

„Аз се връщам на практическата плоскост – каква вреда би донесъл добивът на шистов газ, ако той е със сигурна технология, освен тази, че ще направи България независима и тези руски капитали вече няма да имат такъв монополен достъп. Аз друга щета не виждам. И ако това определяме като щета, то ние никога няма да търсим различни източници”, обясни българският посланик във Вашингтон.

„Тъжното е, че на Америка не й трябва шистовия газ в България, тя има запаси и излишни количества”, посочи тя в отговор на притесненията от евентуална икономическа зависимост на страната, ако американската компания „Шеврон” започне проучвания за шистов газ у нас.

„В Америка бизнесът е абсолютно самостоятелен в делата си. „Шеврон” предложиха да правят проучвания след Румъния, Полша, Украйна, Турция – компанията отдавна работи там”, обясни Поптодорова. „Изведнъж изригнаха протести с абсолютно неясно основание , освен с едно-единствено – да не се допусне диверсификация. Въпрос е на догорови – сядаш и преговаряш. „Газпром” обаче е от една друга търговска култура – нещата опират и до това дали ще имаш показни разстрели на улицата, дали ще имаш олигарси”, продължи дипломатът.

„Аз чета статистика, според която 50 000 фирми имат само приходи и нямат печалба, което означава, че десетки хиляди фирми години наред не плащат данък печалба. Защо никой не говори за това?”, попита Елена Поптодорова.

 

#Елена Поптодорова #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници