Грижа за зъбките

Грижа за зъбките
A A+ A++ A

Появата на първото зъбче е моментът да научим повече как да се грижим за него, за да запазим зъбите на детето здрави и да му помогнем да изгради правилно навиците си за устна хигиена.

Много родители подценяват ранната грижа, а тя е важна от самото начало, когато зъбите са и най-уязвими. Млечните зъби са 20 на брой и впоследствие ще бъдат заменени от постоянни, но „временният период“ е повече от 6 години. Навиците трудно се изграждат и изискват време, а зъбите бързо се „развалят“ и лечението изисква време и причинява болка!

При показването на първото зъбче около 6-ия месец детето се храни изцяло с кърма или друго мляко и грижата се състои в нежно изплакване на устата с помощта на хладка вода и чист с добре подрязани нокти показалец на родителя. Някои специалисти препоръчват това да става с цел детето да свикне с поставянето на чуждо тяло в устата.

След преминаването към кашеста храна има предпоставка за задържане на храна по зъбите и между тях. Тогава можете да купите първата четка на бебето тип напръстник или още силиконов накрайник за миене на зъби, или масажор за венци. Използвайте ги всяка вечер преди лягането на детето, като най-добре е всичко да протича под формата на игра. Не насилвайте детето! Ако то откаже да му измиете зъбите, ще опитате на следващия ден.

След  1 година както храната, така и грижата за зъбите се доближава до тази при възрастните. Вземете му подходяща за възрастта четка за зъби – тя е по-малка, по-фина, по-мека, дръжката е пригодена за малката ръчичка на детето. Вземете и подходяща детска паста за зъби и почиствайте нежно всяка вечер зъбките с четката и колкото грахово зърно от пастата. Не забравяйте да четкате и езика!

Опитайте се миенето на зъбите да бъде приятно и забавно занимание за малкия човек. Така грижата за зъбите ще има гарантиран успех и ще се гордеете с усмивката на детето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите