От министерството успокояват за птичия грип: Няма нищо апокалиптично

От министерството успокояват за птичия грип: Няма нищо апокалиптично
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Както вече ви съобщихме, първи случай на птичи грип е регистриран в Бургас. За момента става въпрос само за една умряла птица, болна от грипа H5N1 в района на Бургас.

Министерството на земеделието даде извънредна пресконференция, на която успокои, че за сега няма завишена заболеваемост и смъртност при домашни и диви птици както в Бургас, така и в цялата страна.

„Няма нищо апокалиптично", обяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и се зарече, че вече са предприети всички необходими мерки, за да се спре разпространението на този вирус. „Не виждаме нищо опасно в ситуацията", категоричен е той.

На 22-и януари на територията на Бургас са открити две мъртви птици - пеликан и речна чайка, които ден по-късно са изпратени за изследване. Резултатите показват, че само при пеликана е установено наличието на т. нар. „птичи грип". Именно заради това е определена 3-километрова предпазна зона и още 10 км надзорна зона около огнището в района на Бургас. В този регион има само две птицеферми, които не са големи птицевъдни обекти.

Въпреки това временно се забранява преместването на домашни птици, изпращането на яйца за люпене от животновъдните обекти. С оглед това да се предпазим от епидемия от „птичи грип" не е разрешена и търговията с прясно мляко, мляно месо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зони и не на последно място се забранява ловът на пернат дивеч.

От МЗХ отбелязаха, че най-ефикасната мярка, която човек може да предприеме, за да не се заради от „птичи грип", е да спазва добра лична хигиена.

Другите щамове на грипа обаче продължават своето настъпление в страната. От сряда до края на седмицата в грипна ваканция са учениците от община Каварна. Днес (27.01) регистрираните болни деца в училищата на общината са между 40 и 50%.

#птичи грип #Бургас #Каварна #пеликан #Цветан Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници