Арт десант в Берлин с акцент върху човешките права

Арт десант в Берлин с акцент върху човешките права
Кадър от филма „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев
A A+ A++ A

Силна доза публицискика и съвременно българско изкуство изпълват програмата на организираните на 7 и 8 февруари „Дни на културата – нови европейски акценти” в Берлин. На фокус ще бъдат темите за гражданските каузи, хуманитарните инициативи, социалните напрежения.

Инициативата е на Българският културен институт в Берлин и правозащитното сдружение „Маргиналия”

Има ли отношение изкуството към болезнените въпроси на обществото и тяхното решаване в човешки и граждански план? Отговорът дават участниците в програмата на Дните на българската култура в Берлин. БНТ ще представи епизод от сериала „Под прикритие” и епизод от сериала „Четвърта власт“ на Димитър Коцев – Шошо и Стоян Радев – едно журналистическо разследване за сблъсъка между власт и медии. БНТ ще бъде представена от генералния директор Вяра Анкова, програмния директор Севда Шишманова и актьора Владимир Пенев.

Документалното кино участва в програмата с "Досието на Държавна сигурност", филм на режисьора Ема Константинова и сценариста Лора Шумкова, продукция на Комисията по досиетата от 2009 г. Вторият документален филм е „И България е една голяма грешка“ на Георги Лозанов и Стоян Радев. Специални гости в срещите с българската диаспора в Берлин ще бъдат Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ и сценарист на филма „И България е една голяма грешка”.

Кинопрограмата завършва със специалното участие на продукцията „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. В разговора с публиката за „Българското кино и световният бежански процес“ ще влязат режисьорът Стефан Командарев, актьорът Асен Блатечки и копродуцентите Александър Рис и Кристине Хаупт от “Нойе Медиополис филм продакшън”, Германия.

В „Дните на културата” ще бъде представена изложба-изследване на семейни фотографии и архиви от 19 и 20 в. от Кърджалийско (турско документално наследство), създадена от „Арт движение Кръг”.

Няколко български издателства ще гостуват с щандове със специализирана литуратура по проблемите на малцинствата, Холокоста, т.нар. „възродителен процес”.

С посланието „Човешките права са решението” главният редактор на онлайн медията за човешки права „Маргиналия” Юлиана Методиева ще модерира дискусия „Какво (не) се случи в България след падането на Берлинската стена”.

В нея ще участват доц. Георги Лозанов, Златко Енев, Митко Новков, Стоян Радев, Севда Шишманова.

Втората дискусия е за „Мислещата литература. Социалната, културната и човешката отговорност на писането” с участието на български и германски издатели, автори и читатели. Журналистът Димитър Сотиров ще представи книгата си „Гена Димитрова. От А до Я“.

Софийската опера гостува в програмата с видеокомпилация на проекта "Фюсен" – увод към предстоящото гостуване на Софийската опера и балет от 12 до 17 септември 2015 г. в театъра в Бавария с тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга". Гостите ще видят 30-минутно видео с откъси от четирите заглавия – "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете".

Програмата „Дни на културата – нови европейски акценти” се осъществява с подкрепата на Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Българското посолство в Берлин, БНТ, СЕМ, Софийската опера и балет и със съдействието на Панчо Чернев, директор на Българския културен институт в Берлин.

#Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници